4 συστατικά επιτυχίας για μια σωστή καμπάνια μέσω των Social Media

Καθώς τα social media συνεχίζουν να αναπτύσσονται ως μια αποδεδειγμένη στρατηγική μάρκετινγκ, η εμπορική βιομηχανία έχει δει μια αύξηση στις έξυπνες και αποτελεσματικές εκστρατείες των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Πολλοί εκδότες και οργανώσεις συλλέγουν και αναγνωρίζουν δημοσίως τα αγαπημένα τους, και οι κορυφαίες επιλογές διαφέρουν κατά πολύ σε μέγεθος, η μέθοδο και στυλ. Ωστόσο όταν αναλύσετε τις λεπτομέρειες των διαφόρων κορυφαίων εκστρατειών στα social media, θα δείτε ότι συχνά μοιράζονται κάποια κοινά στοιχεία.

Για πολλές επιχειρήσεις, μια επιτυχημένη Social Media εκστρατεία μπορεί να μην είναι και τόσο εύκολο να προσδιοριστεί, να σχεδιαστεί ή να εκτελεστεί.

Εάν η επιχείρησή σας σκέφτεται να οργανώση μία εκστρατεία στα Social Media, ενσωματώσετε αυτές τις τέσσερις βασικές συμβουλές για την επίτευξη των επιθυμητών αποτελεσμάτων σας.

1. Ένα προσεκτικά αναπτυγμένο σχέδιο

Οι καλύτερες καμπάνιες Social Media ξεκινούν με ένα προσεκτικά αναπτυγμένο σχέδιο. Το σχέδιο αυτό θα πρέπει να είναι συγκεκριμένο για την καμπάνια σας, αλλά θα πρέπει επίσης να εντάσσεται στη συνολική social media στρατηγική – πράγμα που σημαίνει ότι οι στόχοι σας δεν θα πρέπει να συγκρούονται, και η εκστρατεία σας θα πρέπει να είναι μια καλή συνέχιση της ήδη εταιρικής σας παρουσίας στα Social Media.

Για να αναπτύξετε το σχέδιό σας, αρχίστε με μία έρευνα. Κάνετε μια ολοκληρωμένη ανάλυση των ήδη ακόλουθων σας σε όλα τα δίκτυα σας και εντοπίσετε τομείς που επιδέχονται βελτίωση σε σχέση με τον ανταγωνισμό σας.

Να θυμάστε ότι υπάρχουν διαφορετικά κοινωνικά δίκτυα για διαφορετικούς σκοπούς, οπότε επιλέξτε ποια κοινωνικά δίκτυα ταιριάζουν καλύτερα στις ανάγκες σας.

Κατανοήστε που το στοχευόμενο κοινό σας ξοδεύει χρόνο, και ερευνήστε πρόσφατες άλλες εκστρατείες στο δικό σας τομέα για να δείτε ποιες υπάρχουσες τάσεις μπορείτε να αξιοποιήσετε.

Μόλις αποφασίσετε τι είδους εκστρατεία σκοπεύετε να τρέξετε στα κοινωνικά δίκτυα που θα επιλέξετε, είναι σημαντικό να κατανέμετε τον προϋπολογισμό και τους πόρους σας. Να συμπεριλάβετε στον προϋπολογισμό σας εάν η καμπάνια σας απαιτεί οποιαδήποτε έμμισθη κοινωνική προσπάθεια ή αν σκοπεύετε να βασιστείτε σε οργανικές τακτικές και στα δημόσια μέσα ενημέρωσης.

Με το 49 τοις εκατό των παγκόσμιων ηγετών των επιχειρήσεων να σχεδιάζουν να αυξήσουν των προϋπολογισμό στα Social Media για αυτό το έτος, η κατανομή του προϋπολογισμού για μια εκστρατεία στα Social Media πρέπει να είναι ευκολότερη από ό, τι σε προηγούμενα χρόνια. Ωστόσο, αν χρειάζεστε επιπλέον πόρους, όπως μια κοινωνική πλατφόρμα Social Media, CRM ή πλατφόρμα αυτοματισμού για την εφαρμογή του ιδανικού όραματός σας.

Αφού ερευνήσετε την ιδέα σας, αποφασίσετε σε ένα σχετικά κατάλληλο προϋπολογισμό και προβλέψετε ένα σχέδιο για την εκστρατεία σας στα Social Media, εντοπίστε την ομάδα των ονείρων σας. Αναθέτοντας νωρίς ρόλους βοηθά να αποφευχθεί η σύγχυση και η αλληλεπικάλυψη αρμοδιοτήτων.

Θα θελήσετε να αναθέσετε ρόλους για την ανταλλαγή μηνυμάτων, το σχεδιασμό και την προώθηση. Αν η εκστρατεία σας στα Social Media προωθηθεί σε κανάλια, βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει σωστή ομάδα σε βοηθητικές υπηρεσίες για να είναι υπεύθυνοι για την καμπάνια σας.

Το τελευταίο μέρος του σχεδίου της εκστρατεία σας στα Social Media πρέπει να είναι για να εντοπίζει τις μετρήσεις που θα χρησιμοποιήσετε για να μετρήσετε την επιτυχία και την απόδοση της επένδυσης της καμπάνιας σας. Για να το κάνετε αυτό, θα πρέπει να καθορίσετε τους στόχους της καμπάνιας σας – το οποίο είναι το επόμενο στοιχείο μιας μεγάλης εκστρατείας.

2. Σαφώς καθορισμένοι στόχοι

Πριν αρχίσετε οποιαδήποτε εκστρατεία μάρκετινγκ, θα πρέπει να ορίσετε καθαρά τους στόχους σας. Αποφασίζοντας σχετικά με το τι θέλετε να επιτύχετε κατά την έναρξη μιας καμπάνιας το καθιστά ευκολότερο να μετρήσετε και να αναλύσετε τα αποτελέσματα σας.

Η εκστρατεία σας Social Media μπορεί να έχει πολλαπλούς στόχους, όπου κάθε κομμάτι της στρατηγικής σας εξυπηρετεί έναν διαφορετικό στόχο. Κάθε στόχος που θα επιλέξετε πρέπει να είναι εξατομικευμένο για τις ανάγκες της επιχείρησή σας, αλλά εδώ είναι μερικές κοινές όπου οι περισσότερες καμπάνιες αντιμετωπίζουν:

  • Αύξηση αναγνωρισιμότητα της επωνυμίας σας. Εάν η επιχείρησή σας είναι σχετικά νέα (ή νέες προς τα social media), ή εάν θα πρέπει να ξεχωρίσετε την επιχείρησή σας από τους άλλους στον ίδιο χώρο, κάποιο μέρος της καμπάνιας σας θα πρέπει να στοχεύσει στην αύξηση της αναγνωρισιμότητας σας. Αν οι προοπτικές και οι πελάτες δεν είναι σε θέση να αναγνωρίσουν το εμπορικό σήμα σας, η καμπάνια σας θα έχει μικρή επίδραση.Ενσωματώνοντας μια κοινή χρήση στην καμπάνια σας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αυξήσετε την αναγνωρισιμότητά και την απευθείας επιρροή της επωνυμίας σας. Για τη μέτρηση της κοινωνικής επιρροής της επωνυμίας σας, το σημείο αναφοράς σε βασικές μετρήσεις, όπως ο συνολικός αριθμός των προτιμήσεων ή ακόλουθων, οι συνολικές αναφορές στην επωνυμία σας, η κίνηση στην Ιστοσελίδα σας ή των λήψεων της εφαρμογής σας που οδηγούνται από τα Social Media.
  • Να οδηγήσετε περισσότερη κίνηση στην Ιστοσελίδα σας. Ξέρω τι σκέφτεστε: Ποιος δεν θέλει περισσότερες επισκέψεις στην ιστοσελίδα ή το blog του; Είναι ένας φυσικός στόχος για τις περισσότερες εκστρατείες μάρκετινγκ, αλλά παίζει επίσης και στην κοινωνική σας παρουσία. Όσο περισσότερους επισκέπτες λαμβάνει η Ιστοσελίδα σας, τόσο περισσότερες ευκαιρίες έχετε να μοιράσουν την Ιστοσελίδα σας ή το περιεχόμενό σας στα Social Media και να ακολουθήσουν τους λογαριασμούς σας στα αγαπημένα τους δίκτυα.Για να οδηγήσετε περισσότερη κίνηση, κατευθύνετε τους χρήστες σας σε μία σελίδα προσγείωσης στην Ιστοσελίδα σας όπου θα μπορούν να πράξουν την επόμενη ενέργεια. Χρησιμοποιήστε το Google Analytics ή όποια άλλη πλατφόρμα Analytics της επιλογής σας για να δημιουργήσετε ένα σημείο αναφοράς με βασικές μετρήσεις, όπως συνολικές επισκέψεις στην Ιστοσελίδα σας, επισκέψεις που οδηγούνται από τα Social Media, τον χρόνο που μένουν στην Ιστοσελίδα σας και τη συνολική συμμετοχή από τους χρήστες των Social.
  • Οδηγήστε την αφοσίωση των επισκεπτών. Θέλετε να αυξήσετε την αφοσίωση των επισκεπτών στην Ιστοσελίδα σας; Το να οδηγήσετε περισσότερη κίνηση στην Ιστοσελίδα σας είναι ένας βραχυπρόθεσμος στόχος, αλλά μπορείτε να στοχεύετε να αυξήσετε την διάρκεια του χρόνου που αφιερώνουν στην ιστοσελίδα σας και τη συχνότητα των επισκεπτών που επιστρέφουν για μακροπρόθεσμο στόχο.Αν η αφοσίωση των επισκεπτών είναι ένας από τους στόχους σας, σκεφτείτε μια εκστρατεία στα Social Media, που να απαιτεί από τους χρήστες να επισκέπτονται την ιστοσελίδα σας αρκετές φορές για να πάρουν μέρος ή να βρουν πληροφορίες. Για να μετρήσετε την αφοσίωση των επισκεπτών σας, κριτήριο αναφοράς των βασικών μετρήσεων είναι, οι σελίδες ανά συνεδρία, μέση διάρκεια συνεδρίας και το ποσοστό των νέων συνεδριών στην ιστοσελίδα σας.
  • Βελτίωση ποσοστών προσηλύτισις. Εάν η επιχείρησή σας είναι γνωστή και ήδη δέχεται πολλούς επισκέπτες στην ιστοσελίδα σας, η εκστρατεία σας θα πρέπει να επικεντρωθεί στη βελτίωση της ιστοσελίδα σας.Σκεφτείτε εκστρατείες που απαιτούν από τους χρήστες να συμπληρώσουν μια φόρμα ή να εγγραφούν για να πάρουν την προσφορά ή την τιμή που προσφέρονται – αλλά να θυμάστε να τις παρακολουθείτε για να δείτε αν όλα αυτά οδηγούν ουσιαστικούς, μακροχρόνιους πελάτες μέσω της εκστρατείας σας. Για τη μέτρηση του αντίκτυπου της Social Media εκστρατεία σας στις προσηλυτίσεις, μετρήστε τις ενδείξεις όπως τις συνολικές καταχωρήσεις στην ιστοσελίδα σας, συνολικές προσηλυτίσεις και τις υποβοηθούμενες από τα Social Media.

3. Διασταυρώμενα-Κανάλια Προώθησης

Αν δεν είσαι μία σπουδαία εμπορική μάρκα με εκατομμύρια πιστούς οπαδούς, τότε πιθανόν οι εκστρατείες σου χρησιμοποιώντας τα Social Media να χρειάζονται βοήθεια από άλλα κανάλια μάρκετινγκ για να επιτύχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Οι καλύτερες καμπάνιες των Social Media αποτελούν μέρος μίας ολοκληρωμένης καμπάνιας μάρκετινγκ, όπου οι προσπάθειές σας στα Social Media στηρίζονται από μία σειρά από άλλα κανάλια.

Τα οφέλη από την προώθηση της εκστρατείας σας στα Social Media μέσω άλλων καναλιών είναι διττά: Σε εκείνους που φτάνετε μέσω των Social Media και υπενθυμίζονται μέσω άλλων επικοινωνιών, και σε εκείνους που δεν είναι τόσο ενεργοί στα social media και ενημερώνονται.

Οι ακόλουθοι σας είναι ήδη εξοικειωμένοι με την επωνυμία σας ώστε να είναι πιο πιθανό να δούνε την καμπάνια σας στα Social Media. Ως εκ τούτου, θα είναι πιο πιθανό να εμπλακούν ή να συμμετάσχουν, αφού τους γίνει υπενθύμιση μέσω ενός διαφορετικού καναλιού.

Μπορείτε να «πιάσετε» εκείνους που δεν σας ακολουθούν στα Social Media ή είναι λιγότερο ενεργοί μέσω email, αναζήτηση ή από ιστοσελίδες μέσω περιεχομένου και διαφημίσεων.

Το να φτάσετε διαφορετικούς ανθρώπους σε διάφορους χρόνους σε πολλά κανάλια μάρκετινγκ αυξάνει την πιθανότητα η καμπάνια σας να είναι επιτυχής. Απλά να είστε προσεκτικοί με την τμηματοποίηση και τον συγχρονισμό. Δεν θέλετε να κατακλείσετε τους υπάρχοντες πελάτες σας ή να ενοχλήσετε πιθανούς πελάτες με πάρα πολλά την ίδια στιγμή.

Διακριτικές υπενθυμίσεις και αναφορές μέσω αρκετών σημείων επαφής σε διαφορετικές ομάδες του στοχευόμενου κοινού σας θα αποδώσει καλύτερα αποτελέσματα από ό, τι μία Social Media εκστρατεία που μόνο προωθείται στο κοινωνικό δίκτυο της επιλογής σας.

4. Λεπτομερεί Ανάλυση

Πως λοιπόν θα αποδώσει η εκστρατείας σας; Ήταν το Social Media πρόγραμμα σας επιτυχή στην επίτευξη των στόχων που θέσατε να πετύχετε;

Όταν πρόκειται για την ανάλυση της επιτυχίας της εκστρατείας σας, θα είστε ευγνώμονες που προσδιορίσατε τις βασικές μετρήσεις που σχετίζονται με τους στόχους σας εκ των προτέρων. Είναι εύκολο να συγκρίνετε την πρόοδο σας έναντι του αρχικού σημείου εκκίνησης.

Πέρα από την επίτευξη των στόχων σας, υπάρχουν κάποιες “καθοδικές” μετρήσεις που έχουν βελτιωθεί; Στη δεδομένη αυτή χρονική στιγμή, αξιολογήστε αν είδατε ή δεν είδατε διαφορά στους λογαριασμούς συνδέσεων, στην τιμή της διάρκειας ζωής του πελάτη ή άλλες σημαντικές μετρήσεις ειδικά για την επιχείρησή σας.

Οι μεγάλες εκστρατείες στα Social Media θα πρέπει να επιδρούν περισσότερο από την καταμέτρηση των ακόλουθων σας. Χρησιμοποιώντας αυτά τα τέσσερα συστατικά στοιχεία ως τις αρχές της επόμενης Social Media εκστρατείας σας θα βοηθήσουν την επιχείρησή σας να επεκτείνει την κοινωνική της απήχηση, να αποκτήσει μια καλύτερη κατανόηση του αγοραστικού της κοινού και να επιτύχετε τους μακροπρόθεσμους στόχους της επιχείρησή σας.

Μοιραστείτε τοShare on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email